Πώς να προστατεύσουμε τα δάση μας
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Με αφορμή αυτή τη μέρα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι μας την αξία των δασών και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε.
Ως δάσος χαρακτηρίζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Καλύπτουν το 9,4% της επιφάνειας της Γης (το 30% της ξηράς), αν και παλαιότερα κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση. Πέρα από τα φυτά και τα ζώα, στο δάσος υπάρχουν επίσης μύκητες και βακτήρια.
Το σύνολο των δασών και άλλων δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 65.130.000 στρέμματα, ή ποσοστό 49,4% της συνολικής έκτασής της. Επίσης τα Ελληνικά δάση είναι φυσικά και ανανεώνονται επί το πλείστον με φυσική αναγέννηση.
Τα δασικά δένδρα από τα οποία συγκροτούνται κυρίως τα δάση μας είναι η δρυς, το έλατο, το πεύκο, η οξιά κ.ά. Ενώ αξιόλογη είναι η παρουσία και άλλων δασικών δένδρων, όπως είναι η καστανιά, το κυπαρίσσι, το πουρνάρι, το σφεντάμι κ.ά.
Κάθε χρόνο πάρα πολλά στρέμματα δασικής έκτασης χάνονται εξαιτίας των πυρκαγιων, της επέκτασης των πόλεων, της υπερβόσκησης, του ανεξέλεγκτου κυνηγιού και της λαθροϋλοτομίας, της έλλειψης εθνικής δασικής στρατηγικής και της έλλειψης δασολογίου, της ανυπαρξίας ενός ισχυρού και ενιαίου φορέα διαχείρισης και προστασίας των δασών και της υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας με τις τεράστιες ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό.
Η αξία όμως των δασών είναι ανεκτίμητη καθώς παράγουν το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύουν το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα.
Επίσης:
– μειώνουν την ένταση του φωτός και επιδρούν στη σύνθεσή του δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα,
– αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες,
– απορροφούν και εξουδετερώνουν διάφορες επιβλαβείς ουσίες,
– μειώνουν την ένταση του ανέμου, μειώνουν τους θορύβους,
– αυξάνουν τις βροχές, συγκρατούν το νερό της βροχής και δεν το αφήνουν να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμυρών,
– ενισχύουν τα υπόγεια νερά και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού ενεργώντας σαν μικροβιολογικό χημικό και φυσικό φίλτρο,
– εξασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών και φυτικών οργανισμών,
– δημιουργούν υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης,
– προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας,
– συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη,
– προσφέρουν πολύτιμα προϊόντα (ξύλο κλπ.) για τη ζωή και την πρόοδο.
Τρόποι προστασίας τους
– Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.
– Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από τον νόμο.
– Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.
– Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.
Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρξει, ο άνθρωπος χωρίς το δάσος όμως δεν μπορεί να ζήσει.
Πηγές: www.minagric.gr, www.ypeka.gr, www.wwf.gr