Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 4-10/4/2024
Πέντε νέες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.
Lapis Lazuli
Το λάπις λάζουλι είναι ένα μεταμορφωσιγενές πέτρωμα, που παρουσιάζει απρόβλεπτη συμπεριφορά κάτω από μεγάλη πίεση. Lapis Lazuli ονομάζεται και η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το γκροτέσκο, το κωμικό και το τρομακτικό συνυπάρχουν σε ένα έργο στα όρια της περφόρμανς, του χορού και των εικαστικών τεχνών.
Θέατρο: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Πρωταγωνιστούν: Άγγελος Αλαφογιάννης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας, Μαρία Μπρέγιαννη / Ευτυχία Στεφάνου*, Σπύρος Ντόγκας (Διπλή διανομή)
Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Tιμάνδρα
Η παράσταση αντλεί τη θεματική της από μια εταίρα της αρχαιότητας και τη σχέση της με τον Αλκιβιάδη, όμως θίγει απόλυτα σύγχρονα ζητήματα, όπως ο έρωτας, ο πόλεμος, η εξουσία, αλλά και η γυναικεία σεξουαλικότητα φωτίζοντας με απρόσμενο τρόπο ακόμη και το πλατωνικό Σπήλαιο και άλλα θέματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε με έναν συμβατικό τρόπο.
Οι τρεις γυναίκες που ενσαρκώνουν την Τιμάνδρα, σε διαφορετικές στιγμές της ζωής της, προσεγγίζουν το σώμα, τη σκέψη και τη συνείδησή της από μιαν άλλη οπτική, ώσπου να ενωθούν σε μια κοινή μοίρα και να διασχίσουν την ιστορία, αλλά και τον εαυτό τους.
Θέατρο: Θέατρο Ελ΄έρ
Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Χατούπη, Νάνα Παπαδάκη και Βάλια Παπαχρήστου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Ρουά Ματ
Μια ιστορία φιλίας και μοναξιάς ξετυλίγεται μέσα από την προετοιμασία ενός νεαρού μαθητή προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποιο τοπικό τουρνουά μπιλιάρδου.
Θέατρο: Roi Mat
Πρωταγωνιστούν: Σωτήρης Δούβρης, Μιχάλης Καλιότσος και Γιάννης Σέρρης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κλεάνθους
Η είσοδος ελεύθερη είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσεων στο 6945136190.
Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας
Το «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας» είναι ένα έργο για τον έρωτα, τον θάνατο και τις ψυχικές διαταραχές. Ένας άνδρας (πίσω από τον οποίο κρύβεται ο συγγραφέας), που σπουδάζει στη Γοττίγγη της Γερμανίας και πάσχει από κάποιου είδους «νευρικόν πάθος», επισκέπτεται έναν παλιό συμμαθητή και καλό του φίλο στο Κλάουσθαλ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ο φίλος του υποφέρει από βαθιά μελαγχολία, εξαιτίας ενός έρωτα που δεν ευοδώθηκε. Το έργο, με τα έντονα αυτοβιογραφικά του στοιχεία και την ψυχογραφική διείσδυση στους χαρακτήρες, αναδεικνύει την περιπλοκότητα των (συν)αισθημάτων και των σχέσεων, καθώς και το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ρομαντισμός και ρεαλισμός, ονειρικό και πραγματικό, εξιδανίκευση και δαιμονοποίηση, αδιέξοδο και φυγή, λογική και παράνοια (με τις ρευστές διαχωριστικές τους γραμμές), διαφορετικές όψεις της αλήθειας και ένα παρελθόν που καθορίζει το παρόν ανθρώπων πολλαπλώς πασχόντων. Όλα αυτά συνυπάρχουν σε ένα έργο που κινείται μεταξύ μνήμης και φαντασίας, μεταξύ ανάμνησης και ψευδαίσθησης, στο σύνορο του εντός και του εκτός.
Φιλία, ανεκπλήρωτος έρωτας, τελειοθηρία, ενοχές, αυτοτιμωρία, όνειρα, αινίγματα, αναπάντητα ερωτήματα, ψυχικά τραύματα και ζωές πέρα από τα όρια. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Θέατρο: Θέατρο Αλκμήνη
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Ντούσης, Όλγα Ποζέλη, Χάρης Ηλιάδης
Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Ο κύριος Οικονομίδης
Ο Λεωνίδας Οικονομίδης γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε κάποια παραθαλάσσια κωμόπολη της Πελοποννήσου. Ο Λεωνίδας γεννιέται στην σκηνή από τους ηθοποιούς. Αγαπάει την pop μουσική, τη θάλασσα και θέλει να γίνει αθλητής κολύμβησης. Κάποια στιγμή χρειάζεται λεφτά. Θα τα αναζητήσει σε διαφόρων ειδών πιστωτικά ιδρύματα. Για εγγύηση αν δεν μπορέσει να πληρώσει το χρέος του, θα του ζητηθεί κάτι πολύτιμο. Το μπλε τετράδιο. Το μπλε τετράδιο είναι το βασικότερο αντικείμενο μνήμης του, καθώς εκεί γράφει από μικρός για ό,τι τον συγκινεί και δε θέλει να χαθεί στη λήθη.
Το έργο αντλεί κυρίως τις αναφορές του από την γενιά του ’90 και του ’00. Είναι η γενιά που σπούδασε και άρχισε να αναζητά δουλειά τα χρόνια της κρίσης. H αγωνία της φυγής από το πατρικό σπίτι, η οικονομική εξάρτηση και οι γονεϊκές/κοινωνικές προβολές σχετικά με το επάγγελμα και την προσωπική ζωή την καθορίζουν σήμερα σημαντικά. Ανάμεσα στην απόλυτη αντίδραση ή στην απόλυτη υποταγή καλείται να βρει την δικιά της φωνή και να γίνει ορατή στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Ποιά είναι η συλλογική μνήμη αυτής της γενιάς; Πώς η οικονομική ανασφάλεια διυλίζει τον ρομαντισμό της νιότης και πώς αντιδράμε σ’αυτό;
Θέατρο: Πλύφα
Πρωταγωνιστούν: Παναγιώτης Παντέρας, Αναστασία – Νάστια Ντεντιάεβα, Λέων Λάππας, Κώστας Λέκκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Λέκκας