Ταινίες-σειρές

Dune: Part Two- Κριτική ταινίας

Loading

Ο Πωλ Ατρείδης συνεχίζει το ταξίδι του στον πλανήτη Άρρακις, θέλοντας να εκδικηθεί για την προδοσία στον Οίκο του και να εκπληρώσει την προφητεία που τον ακολουθεί. Με τη βοήθεια των Φρέμεν, αναδεικνύεται ως ηγέτης σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι πολιτικές ίντριγκες και οι επικίνδυνες συμμαχίες.

Η δεύτερη ταινία είναι εξίσου αξιόλογη και ενδιαφέρουσα με την πρώτη, ίσως και ακόμα καλύτερη. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο ίντριγκες, δράση και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Ο Timothée Chalamet επιστρέφει ως Πωλ Ατρείδης, ο οποίος έχει εξελιχθεί από έναν νεαρό άντρα που παλεύει να καταλάβει το πεπρωμένο του, σε έναν ηγέτη που αρχίζει να αποδέχεται τον ρόλο του. Επίσης και η συμβολή των δευτερευόντων χαρακτήρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της ιστορίας.

Οι σκηνές δράσης είναι πολύ καλά σκηνοθετημένες, με τις μάχες να προσδίδουν μια αίσθηση αληθοφάνειας αλλά και να αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πλοκής, ενώ η μουσική του Hans Zimmer δίνει έναν άλλο τόνο στην ταινία. Οι ήχοι της ερήμου, τα βήματα των χαρακτήρων στην άμμο, και τα ηχητικά εφέ κατά τη διάρκεια των μαχών είναι τόσο καλοδουλεμένα που σε βάζουν μέσα στον κόσμο του Άρρακις. Επιπλέον, τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι πολύ προσεγμένα και καλοφτιαγμένα.  

Και αυτή η ταινία επικεντρώνεται στις πολιτικές ίντριγκες και τις συγκρούσεις. Η μάχη για τον έλεγχο του Άρρακις και του πολύτιμου μπαχαρικού δεν είναι απλά θέμα εξουσίας, αλλά και θέμα επιβίωσης και εξέλιξης. Το μπαχάρι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πετρέλαιο ή τα ναρκωτικά καθώς προσφέρει ενέργεια αλλά συγχρόνως έχει και μαγικές ιδιότητες.

Επίσης, η ταινία ασχολείται με θέματα όπως η μοίρα και η ελεύθερη βούληση, η θρησκεία και η πίστη, η τάση για εξουσία, η ηγεσία. Πώς ο φανατισμός μέσω της θρησκείας μας επηρεάζει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι αναφορές στον φονταμενταλισμό, και δη στον μουσουλμανικό, είναι άμεσες και σαφείς. ενώ οι αναφορές στην οικολογία και τον σεβασμό προς το περιβάλλον του Άρρακις προσδίδουν έναν σύγχρονο και επίκαιρο χαρακτήρα στην αφήγηση.

Αν και το βιβλίο γράφτηκε το 1965, ο συγγραφέας ήταν ένα βήμα μπροστά από την εποχή του καθώς είχε συνειδητοποιήσει την επιρροή που θα είχε στο μέλλον το Μεσανατολικό ζήτημα.   

Αν και δεν είμαι λάτρης των ταινιών φαντασίας, συνολικά θα έλεγα ότι είναι μια προσεγμένη δουλειά, με πολύ καλές ερμηνείες, που προσφέρει μια ενδιαφέρουσα οπτική και ηχητική εμπειρία.


Πληροφορίες

Έτος: 2024

Κατηγορία: Δράση, Περιπέτεια, Δράμα

Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ

Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Ζεντάγια, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Οστιν Μπάτλερ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν.Φλόρενς Πιου, Κρίστοφερ Γουόκεν, Λέα Σεϊντού

Διαβάστε επίσης Dune: Part One- Κριτική ταινίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *