Ταινίες-σειρές

Μικρά πρόστυχα γράμματα – Κριτική ταινίας

Loading

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1920 στη μικρή αγγλική πόλη Λίτλχαμπτον. Όταν η Ίντιθ (Ολίβια Κόλμαν), μια συντηρητική γυναίκα που χαίρει εκτίμησης από τα μέλη της κοινότητας, αρχίζει να λαμβάνει μια σειρά από άσεμνα, ανώνυμα γράμματα, η μικρή πόλη αναστατώνεται. Η Ίντιθ πιστεύει ότι τα γράμματα προέρχονται από τη Ρόουζ (Τζέσι Μπάκλεϊ), μια ατίθαση και ανοιχτόμυαλη νεαρή γυναίκα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της κοινωνίας. Το σκάνδαλο που προκαλούν αυτά τα γράμματα φέρνει στο προσκήνιο τα μυστικά και τις υποκρισίες της μικρής πόλης, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο των κατοίκων της.

Μια μαύρη κωμωδία η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και καταφέρνει να συνδυάσει το μυστήριο με το κωμικό στοιχείο.

Οι καλές ερμηνείες και η ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία που αποδίδει ικανοποιητικά την εποχή και την ατμόσφαιρα της αγγλικής επαρχίας της δεκαετίας του 1920, δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα  κινηματογραφική εμπειρία.

Μια ταινία που αποτελεί τροφή για σκέψη για αρκετά θέματα. Θέματα που δυστυχώς εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Η κοινωνική υποκρισία, οι έμφυλες διακρίσεις και η καταπίεση. Υπό το πρίσμα του σκανδάλου με τα γράμματα, αποκαλύπτονται οι κρυφές αδυναμίες και τα σκοτεινά μυστικά μιας φαινομενικά καθωσπρέπει κοινότητας. Οι χαρακτήρες αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους αλλά και με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Επίσης θίγει τη θέση που είχε η γυναίκα στην κοινωνία το 1920, μια εποχή όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν με καχυποψία και περιορίζονταν στην καθημερινότητά τους από αυστηρούς κανόνες. Η Ρόουζ, με την ατίθαση και ανεξάρτητη φύση της, αποτελεί ένα σύμβολο της αλλαγής και της πρόκλησης προς τις κοινωνικές συμβάσεις. Η αντιπαράθεσή της με την Ίντιθ αναδεικνύει την πάλη μεταξύ του παλιού και του νέου, του συντηρητισμού και της προόδου.

Η καταπίεσή της γυναίκας ανά τους αιώνες έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να μην έχει βρει τη θέση της και εξακολουθεί να παραπαίει ανάμεσα στη ζωή που θέλει η ίδια να ζήσει και στα πρέπει των άλλων. Αν και έχει βελτιωθεί η κατάσταση δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό σημείο όσον αφορά τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.

Παρά τα πολλά θετικά στοιχεία, οι πρωταγωνιστές σαν να μη κλείνουν τον κύκλο τους, καθώς κάποια σημεία μένουν αναπάντητα, ενώ η εμβάθυνση στους χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα έντονη.

Συνολικά, όμως, είναι μια ταινία που καταφέρνει να ισορροπήσει το χιούμορ με το δράμα, προσφέροντας μια ευφυή και συγκινητική ματιά στη ζωή μιας μικρής αγγλικής πόλης του 1920.

Η σκηνοθεσία της Τέα Σάροκ και το σενάριο του Τζόνι Σουίτ συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, χιούμορ και βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα. Καταφέρνει να θίξει σημαντικά κοινωνικά θέματα χωρίς να χάνει την ελαφρότητα και την απόλαυση μιας καλής κωμωδίας.

Έτος: 2023

Κατηγορία: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Τέα Σάροκ

Πρωταγωνιστούν: Ολίβια Κόλμαν, Τζέσι Μπάκλεϊ, Τίμοθι Σπολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *