Θέατρο

Αίας – Κριτική θεάτρου

Ο Αίας βρίσκεται σε μια εσωτερική πάλη, καθώς η περηφάνια του τραυματίζεται από την αδικία που νιώθει πως υπέστη από τους αρχηγούς των Ελλήνων, όταν αντί να δώσουν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα σε αυτόν τα δίνουν στον Οδυσσέα.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Βασισμένη στο κλασικό έργο του Σοφοκλή, η παράσταση κατορθώνει να συνδυάσει την αρχαία τραγωδία με μια σύγχρονη προσέγγιση, κάνοντας το έργο πιο προσιτό και ζωντανό στο σημερινό κοινό. Η σκηνοθεσία η οποία προσεγγίζει το κείμενο με σεβασμό, αλλά και φρεσκάδα, η πολύ δυνατή ερμηνεία και των 9 ρόλων του έργου από τον ηθοποιό Μιχάλη Σαράντη και η ενσωμάτωση στην παράσταση και της τέχνης της ζωγραφικής κάνουν το έργο να ξεχωρίζει.

Ο Μιχάλης Σαράντης, ως Αίαντας, ενσαρκώνει έναν ήρωα που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής, διατηρώντας παράλληλα την ανθρώπινη ευαισθησία και το μεγαλείο του αρχαίου πολεμιστή. Η ερμηνεία του είναι πολύ δυνατή, καθώς μας μεταφέρει  τόσο τη βαθιά τραγική ένταση του χαρακτήρα, όσο και την ευάλωτη, σχεδόν εύθραυστη πλευρά του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σταδιακά στη σύγχυση και την απελπισία. Είναι, όμως, εξίσου καλός και στους υπόλοιπους ρόλους που ενσαρκώνει, καθώς καταφέρνει να εναλλάσσεται με μαεστρία μεταξύ των διαφορετικών ρόλων προσαρμόζοντας αναλόγως τη φωνή, την κίνηση και την ερμηνεία του.

Επίσης μου άρεσε πολύ η ενσωμάτωση πινάκων ζωγραφικής που φτιάχνονται επί σκηνής και αναπαριστούν τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο.

Η σκηνοθεσία, σε αρμονία με την ερμηνεία του Σαράντη, τονίζει τη δύναμη του κειμένου, χωρίς να το επιβαρύνει με περιττές μοντέρνες πινελιές. Υπάρχει ένας σεβασμός στο αρχαίο κείμενο, αλλά συγχρόνως και μια σύγχρονη ματιά.

Το μινιμαλιστικό σκηνικό επιτρέπει στον πρωταγωνιστή να κυριαρχήσει στη σκηνή, ενώ οι φωτισμοί προσθέτουν μια υποβλητική αίσθηση. Η μουσική επένδυση είναι διακριτική, αλλά ουσιαστική, υπογραμμίζοντας τις κρίσιμες στιγμές χωρίς να αποσπά την προσοχή από τον πρωταγωνιστή.

Η παράσταση καταφέρνει να αναδείξει το διαχρονικό μήνυμα της αρχαίας τραγωδίας. Μέσα από την ιστορία του Αίαντα, τίθενται ερωτήματα για την τιμή, την υπερηφάνεια, την προδοσία και τη μοίρα, θέματα που εξακολουθούν να απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο τρόπος με τον οποίο ο Αίας αγωνίζεται με τις εσωτερικές του συγκρούσεις, καθώς και με τον τρόπο που τον βλέπουν οι άλλοι, καθρεφτίζει μια κοινωνία που συνεχώς εξετάζει τις αξίες της και τις σχέσεις της με την εξουσία και την ηθική.

Τι σημαίνει η τιμή για έναν άνθρωπο; Πόσο μακριά είναι κανείς διατεθειμένος να πάει για να την υπερασπιστεί; Και τι συμβαίνει όταν αυτή η τιμή αμφισβητείται; Αυτά τα ερωτήματα αναδείχθηκαν μέσα από την παράσταση, κάνοντάς με να αναρωτηθώ για τις δικές μου αλλά και τις σύγχρονες αντιλήψεις και αξίες.

Πληροφορίες παράστασης

Περιοδεία

Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης
Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς
Σκηνική επιμέλεια- Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Διασκευή – Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Νανούρης – Μιχάλης Σαράντης

Φωτογραφίες : Ελίνα Γιουνανλή

Υπεύθυνη Δημοσιων Σχέσεων Περιοδείας:  Ρίτα Σίσιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *