Βιβλία

Η τριλογία του φασισμού – Κριτική βιβλίου

Loading

Η Τριλογία του Φασισμού ρίχνει φως στην πιο σκοτεινή πλευρά του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα έργο που δεν διστάζει να εξετάσει τις εκφάνσεις και τις καταστροφικές συνέπειες του φασισμού, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές συχνά οδηγούν σε ιδεολογίες καταπίεσης και βίας.

Συγγραφέας: Carlo Lucarelli

Εκδοτικός: Διόπτρα

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Και τα τρία βιβλία, που εκδόθηκαν ξεχωριστά στην Ιταλία, συνδυάζουν τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια αλλά και λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Προσωπικά μου αρέσουν τα αστυνομικά βιβλία που έχουν έντονο κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο. Και αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Οι ιστορίες διαδραματίζονται τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1945 και τον Απρίλιο του 1948, όταν η Ευρώπη βρισκόταν σε κοινωνική αναταραχή και οικονομική αστάθεια. Αυτές οι συνθήκες έφεραν στο προσκήνιο ηγέτες που υπόσχονταν εθνική ανάταση και σταθερότητα, οδηγώντας έτσι στην ανάδειξη της ιδεολογίας του φασισμού, που εξύψωνε τον εθνικισμό και τη συλλογική ταυτότητα πάνω από την ατομικότητα.

Μέσα από γνωστά γεωπολιτικά γεγονότα της εποχής, αλλά και από άγνωστες πτυχές της ιστορίας, συνειδητοποιούμε ότι η απόγνωση και η ανάγκη για σταθερότητα άνοιξαν τον δρόμο για τη χειραγώγηση των μαζών και την αποδοχή της πολιτικής βίας και πώς η βία, είτε ως φυσική καταστολή είτε ως ψυχολογική καταπίεση, χρησιμοποιήθηκε από φασιστικά καθεστώτα για να ενισχύσει την εξουσία και να εξαλείψει τις διαφωνίες.

Όσον αφορά τη γραφή ένιωσα ότι βελτιωνόταν από βιβλίο σε βιβλίο ενώ και η υποθέσεις που είχε να εξιχνιάσει ο Ντε Λούκα αποκτούσαν περισσότερο ενδιαφέρον.

Ο Ντε Λούκα υπηρετεί το φασιστικό καθεστώς. Είναι, όμως, ο ίδιος φασίστας; Ο ίδιος ο Ντε Λούκα δηλώνει πως δεν είναι τίποτα ενώ ο Λουκαρέλι αφήνει στη φαντασία του κάθε αναγνώστη να κρίνει τον Ντε Λούκα.

Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην παράθεση γεγονότων, αλλά εστιάζει στις ανθρώπινες πτυχές του φασισμού, παρουσιάζοντας τα βιώματα των θυμάτων αλλά και των υποστηρικτών.

Δεν φοβάται να παρουσιάσει την ανθρώπινη πλευρά όσων πίστεψαν και υποστήριξαν τον φασισμό, αποκαλύπτοντας τα κίνητρα, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.

Και στα τρία βιβλία κυριαρχούν η βία, η διαφθορά, η προπαγάνδα, η δίψα για εξουσία, ο ατομικισμός.

Η τριλογία αυτή δεν προσφέρει απλώς μια ιστορική αναδρομή, αλλά θέτει ερωτήματα για την ηθική και την πολιτική, την εξουσία και την ανθρώπινη φύση. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μας υπενθυμίσει πόσο εύκολα μπορεί η ελπίδα για σταθερότητα να μεταστραφεί σε καταπίεση και βία, και πόσο αναγκαία είναι η διαρκής επιφυλακή απέναντι στον φασισμό. Δυστυχώς καθώς η ιστορία ως ένα βαθμό επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, το βιβλίο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Κλείνοντας, προκειμένου να κατανοήσω καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τους ίδιους τους χαρακτήρες, θα ήθελα να υπήρχε ένα εισαγωγικό σημείωμα που να αναφέρει τα κύρια γεγονότα της Ιταλίας εκείνης της περίοδού καθώς οι υποσημειώσεις για γεγονότα και πρόσωπα της Ιταλία που υπήρχαν δεν μου φάνηκαν αρκετές.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: Διόπτρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *