Οι άθλιοι – Κριτική θεάτρου
Το έργο Οι άθλιοι μας παρουσιάζει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της Γαλλίας του 19ου αιώνα μέσα από την ιστορία του Γιάννη Αγιάννη, ενός πρώην κατάδικου, που προσπαθεί να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία.
Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ
Μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά την παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι ενήλικες. Είναι σημαντικό να γίνονται παιδικές παραστάσεις κλασικών έργων με σημαντικά μηνύματα.
Παρόλο που κάποια σημεία έχουν «ωραιοποιηθεί» λόγω του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του, αυτό δεν αλλοιώνει τα διαχρονικά μηνύματα του έργου.
Έχει αποδοθεί με σεβασμό στο αρχικό κείμενο, μαθαίνοντας στα παιδιά για την αγάπη, την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία.
Σε κάποια σημεία συγκινήθηκα ενώ σε άλλα σημεία γέλασα. Αγαπημένη μου σκηνή, η μάχη στα χαρακώματα.
Οι ηθοποιοί παίζουν πολύ καλά, τα κουστούμια παραπέμπουν στην εποχή που διαδραματίζεται το βιβλίο, ενώ τα σκηνικά ζωντανεύουν το έργο δημιουργώντας μια κινηματογραφική αίσθηση.
Το μόνο που μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν ο ρόλος καρικατούρα του εισαγγελέα.
Συνολικά όμως είναι μια άρτια παράσταση που αξίζει να δείτε.
«Όσο θα υπάρχει κοινωνική αδικία στον κόσμο, όσο θα υπάρχει ο εξευτελισμός του άντρα, η εκμετάλλευση της γυναίκας και το σκοτάδι του παιδιού, βιβλία σαν αυτό δεν θα είναι άχρηστα». Από τον πρόλογο του βιβλίου.
Πληροφορίες παράστασης
Πρωταγωνιστούν: Ιβάν Σβιτάιλο, Μιχάλης Μαρκάτης, Τάσος Χαλκιάς, Βασιλική Ανδρίτσου, Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ειρήνη Αγγελοπούλου, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Ελίνα Γιαννάκη, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Στεφανία Δράκου, Νικόλας Καλιδώνης, Στέφανος Καλτσής, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ρίνο Τζάνι, Τζούλι Τσόλκα, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Γιάννης Φιλίππου
Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια,
η Χριστίνα Φωτεινάκη τις χορογραφίες,
η Μελίνα Μάσχα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς,
ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα,
η Βικτωρία Βελοπούλου το video art
και ο Ραφαέλ Αριστοτέλους τη μουσική διδασκαλία.
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Κατερίνα Σβορώνου,
βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Τριάντου
και μακιγιέζ η Ράνια Γιαννάκη.
Υστερόγραφο:
Το βιβλίο οι άθλοι το θεωρώ ως ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα.
Γι’ αυτό και όσες μεταφορές του και να παρακολουθήσω στη σκηνή και στην οθόνη, πάντα θα ανακαλύπτω κάτι νέο.