Θέατρο

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 18-24/7/2024

Εννέα νέες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Απόψε το σχεδιάζουμε

Ένα θεατρικό μπουλούκι ξεμένει από θίασο και θεατές σε επαρχιακή πόλη. Ο θιασάρχης και η φιλόδοξη πρωταγωνίστρια ανεβάζουν την ‘Όπερα της πεντάρας’ για δύο, και μετά την θριαμβευτική αποτυχία , δεν έχουν χρήματα ούτε για φαγητό.! Τότε εμφανίζεται η Μανόν. Ιδιοκτήτρια στουντίου κοινώς οίκου σεξουαλικών ανακουφίσεων. Έχει γράψει τις δραστηριότητες της και τους προτείνει να χρηματοδοτήσει παράσταση με τον όρο να είναι πρωταγωνίστρια. Θεωρεί πως η μαντάμ Παρί από τα Κόκκινα Φανάρια ωχριά μπροστά στα δικά της φανάρια. Οι απελπισμένοι καλλιτέχνες δέχονται . Πρέπει όμως να κρατήσουν τα προσχήματα. Προσπαθούν να προσαρμόσουν το απροσάρμοστο κείμενο μέσα από Τσέχωφ και Σαίξπηρ . Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες καταλήγουν στο να παίξει ο καθένας ό,τι θέλει . Η πρεμιέρα καθυστερεί. Ο θιασάρχης και η πρωταγωνίστρια αποφασίζουν να δολοφονήσουν την επί χρήμασι και συγχρόνως έρχονται σε συμφωνία πάντα με την επί χρήμασι να δολοφονηθεί είτε ο ένας είτε η άλλη στη διάρκεια της παράστασης. Ποιάς παράστασης; Ποίου έργου; Ποιός θα είναι ο δολοφόνος; Μα είναι απλό. Θα σχεδιαστεί επί σκηνής! Εξ ου και ο τίτλος: ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ

Θέατρο: Θέατρο Από Κοινού

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου

Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου


Αναψυκτήριο

Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου; Να δούμε πέρα από τον κόσμο της ύλης; Έναν ιδιαίτερο τόπο στα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, κατοικημένο από ονειροφαντασίες και φαντάσματα μας καλεί να ανακαλύψουμε η πολυφωνική σύνθεση που δημιουργεί για το Φεστιβάλ η Αργυρώ Χιώτη, με μια μεικτή ομάδα ερμηνευτών, αποτελούμενη από ηθοποιούς, χορευτές και τραγουδιστές. 

Μεταφυσικές ιστορίες και θρύλοι εμπνέουν μια αφήγηση που διεκδικεί την επιστροφή στον μύθο. Στη σκηνή δημιουργείται ένας υπαρξιακός τόπος ανα-ψυχής. Ένας τόπος όπου συγκεντρώνονται οι ψυχές να ξεδιψάσουν, ανάμεσα σε οπτασίες και πνεύματα της φύσης, διερωτώμενες για τη σχέση ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό. 

Θέατρο: Πειραιώς 260

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ζιάζιαρης, Αμαλία Κοσμά, Γιώργος Κριθάρας, Ρίτα Λυτού, Εύη Σαουλίδου, Δρόσος Σκώτης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη και κάποιοι ξεχωριστοί καλεσμένοι κάθε βράδυ

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη


Τα σκυλιά

Μια ομάδα «σκύλων» εμφανίζεται στη σκηνή ως άλλος Χορός αρχαίας κωμωδίας. Αποστολή τους είναι να διαλευκάνουν τα γεγονότα γύρω από την άγρια κακοποίηση και θανάτωση ενός όμορφου κατοικίδιου σκυλιού σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, δίπλα σε ένα αρχαίο μαντείο. Ποια εκδοχή είναι η αληθινή;  Ήταν άνθρωπος ο δολοφόνος, όπως είχε ακουστεί αρχικά, ή το οικόσιτο ζώο έπεσε θύμα αγέλης άλλων, αδέσποτων σκύλων, όπως λέει το τελικό πόρισμα των αρχών; Σε μια πολιτεία των σκύλων, απελευθερωμένη από την εξουσία των ανθρώπων, θα μπορούσαν, επιτέλους, τα κακοποιημένα ζώα να βρουν δικαιοσύνη;  

Θέατρο: Πειραιώς 260

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κατσής, Έλενα Μαυρίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μαρία Πετεβή, Gary Salomon, Cem Yiğit Üzümoğlu

Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς


Σφάλμα σύνδεσης

Υπάρχει κάποιο σημείο όπου συναντά η πραγματική ζωή τον ψηφιακό εαυτό και τις παραστατικές τέχνες; Η ομάδα Station Athens, που σχηματίστηκε το 2009 στην πολυπολιτισμική γειτονιά του Μεταξουργείου, αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Με υλικό τις δικές τους, αληθινές ιστορίες, οι παραστάσεις τους έχουν κερδίσει το  κοινό για τον  τρόπο που παντρεύουν το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία. Η νέα τους παράσταση εστιάζει στον γάμο, την οικογένεια και τη συντροφικότητα αναδεικνύοντας με χιούμορ τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας τον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών .  

Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας τη ζωή μακριά από την οικογενειακή εστία Κοινό στοιχείο  η ανάγκη να βρουν λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Αφού έχουν δοκιμάσει τα πάντα, απευθύνονται σε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Ακολουθούν τις συμβουλές της, με κάποτε αστεία έως και παράδοξα αποτελέσματα. Έως ποιο σημείο, άραγε, μπορεί η τεχνολογία να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τη ζωή μας; Η παράσταση αξιοποιεί την τεχνολογία ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη), τις βιντεοπροβολές και ένα ιδιαίτερο sound design σ’ ένα υβριδικό  ιδίωμα. 

Θέατρο: Πειραιώς 260

Πρωταγωνιστούν: Chalil Alizada, Ηossein Amiri, Aidim Joyimal, Ramzan Mohammad, Reza Mohammadi

Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς


Taverna Miresia

Η φωτεινή επιγραφή ενός εστιατορίου σε προάστιο των Τιράνων φωτίζει την ιστορία μιας οικογένειας. Ένα απρόοπτο γεγονός, που εκτυλίσσεται υπό το φως της ταμπέλας, επιδρά καταλυτικά στη ζωή του Μάριο. Χρόνια αργότερα, ενήλικος πια, ο  σκηνοθέτης μεταφέρει την ίδια ταμπέλα από την Αλβανία στο Φεστιβάλ, και την τοποθετεί στο κέντρο του κόσμου που δημιουργεί επί σκηνής. Καλωσορίζει τις μνήμες προκειμένου να αντιμετωπίσει την απουσία του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα του, μάγειρα και ιδιοκτήτη της ταβέρνας, που υποδεχόταν κάθε βράδυ τους πελάτες. 

Τι μένει ακόμα να φωτίσει αυτή η επιγραφή; Μια επιστροφή στη χώρα της παιδικής ηλικίας. Στην εποχή που η χαρά εναλλάσσεται με την απόγνωση, και ένα πιάτο φαγητό φανερώνει φροντίδα. Το οικογενειακό τραπέζι με τις άδειες πια καρέκλες. Μια συνειρμική ακολουθία από εικόνες, θραύσματα από αναμνήσεις, και από όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν. Αποχαιρετισμός. 

*Miresia στα αλβανικά σημαίνει καλοσύνη. 

Θέατρο: Πειραιώς 260

Πρωταγωνιστούν: Σαβίνα Γιαννάτου, Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κρίστο, Mario Banushi, Ευτυχία Στεφάνου

Σκηνοθεσία: Μario Βanushi


Ετυμολογίες

Σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, παρακολουθούμε τη διάλεξη μιας εισηγήτριας που παραθέτει επινοημένες ετυμολογίες διαφόρων λέξεων της ελληνικής γλώσσας. Με εργαλείο τη γλώσσα και στοιχεία από τη μυθολογία, το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου διερευνά τη σχέση ιστορίας και Ιστορίας· παρατηρεί το χάσμα ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το υποκειμενικό από το αντικειμενικό. 

Στη νέα τους συνεργασία, οι διεθνώς καταξιωμένοι και βραβευμένοι Ευθύμης Φιλίππου και Αγγελική Παπούλια συν-σκηνοθετούν μια παράσταση που προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της αβεβαιότητας, της αμφισβήτησης και της ασάφειας σε σχέση με τη γλώσσα, την επικοινωνία και την εθνική ταυτότητα. 

Θέατρο: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Πρωταγωνιστούν: Ρένη Πιττακή, Αγγελική Παπούλια. Συμμετέχουν Jean-Jacques Tesson, Κωνσταντίνα Κολοβού. Ερμηνευτής τραγουδιών Γιώργος Ντάβλας. Εμφανίζονται στο βίντεο Χρήστος Στέργιογλου και οι χορωδοί Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Νίκος Βλασσόπουλος, Αλέκος Κακαβούλης, Γιάννης Καλλέργης, Θέμης Κοτσιφάκης, Νικόλας Κουτρουμπάς, Γιώργος Κρενδιρόπουλος, Αχιλλέας Ρουσιάκης, Γιάννης Τίκωφ. Μουσική διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας Μυρτώ Τίκωφ.

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Φιλίππου


Όμορφη πόλη, μαγική

Κάτω από την Ακρόπολη, στο πιο παλιό σπίτι των Αθηνών, στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων θα ζωντανέψει μια ιστορία από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 για δύο μόνο παραστάσεις 19 και 20 Ιουλίου.

Στον προαύλιο χώρο του Αρχοντικού (οικία Αγίας Φιλοθέης, Αδριανού 96, Πλάκα) με τις καμάρες, τις σκάλες, το πηγάδι, τις πόρτες, τα δωμάτια, τη στοά και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο θα αναβιώσουμε την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής μέσα από την απλή καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η ανάγκη για επιβίωση, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ο έρωτας δύο νέων που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους, μέσα από εικόνες καθημερινές δοσμένες με χιούμορ και συγκίνηση.

Μια παράσταση πλημμυρισμένη από τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Θέατρο: Αρχοντικό Μπενιζέλων

Πρωταγωνιστούν: ΝΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΜΑΚΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΓΚΟΣ, ΚΟΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΙΛΙΑΔΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ και ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΜΠΑΟΥΝΗΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗΣ


Πλούτος

Ο Χρεμύλος το alter ego του Αριστοφάνη βιώνει με τραυματικό τρόπο μια πραγματικότητα όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική στη Νέα Εποχή έχουν δυστυχώς εκπέσει.  

Η έλλειψη πόρων, κοινωνικής δικαιοσύνης όπως κι ο φόβος μιας οδυνηρής φτωχοποίησης τρομάζει αυτόν τον ρομαντικό ουτοπιστή, ιδιαίτερα σε σχέση με το μέλλον του παιδιού του.  

Έντρομος καταφεύγει στο Μαντείο του Απόλλωνα με το αγωνιώδες ερώτημα «τι να κάνω για να έχει ένα εξασφαλισμένο μέλλον το παιδί μου». Η διφορούμενη απάντηση  του Απόλλωνα  είναι να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει στο διάβα του και να τον πείσει να  έρθει μαζί του στο σπίτι του.  

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον θεό Πλούτο που  χαρίζει απλόχερα χρυσάφι, χρήμα και  όλα τα υλικά αγαθά που ονειρεύεται ο Χρεμύλος, στην οικογένεια του αλλά και ολόκληρη τη  κοινωνία! Είναι  πια όλοι πλούσιοι! Το όνειρό τους  γίνεται πραγματικότητα. Η ευτυχία είναι πια παρούσα! 

Όμως αυτή η προσφορά του θεού Απόλλωνα στο βάθος αποδεικνύεται  μια δοκιμασία που αποκαλύπτει την ένδεια των αξιών , την  έλλειψη της κοινωνικής  συνοχής και της έννοιας της αλληλεγγύης, στοιχεία αυτογνωσίας και κοινωνικής συνείδησης που χωρίς αυτά  δεν μπορείς να έχεις  λογική διαχείριση του πλούτου με στόχο  το κοινό καλό της Πόλης και απλώς  οδηγείσαι  στην απληστία, στον ατομικό πλουτισμό, στην ανόητη συσσώρευση υλικών αγαθών, στην αχρείαστη υπερκατανάλωση και στην κακόγουστη επίδειξη χλιδής. 

Θέατρο: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ανδρέου, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Φαίη Κοκκινοπούλου, Χρήστος Κοντογεώργης, Δημήτρης Μορφακίδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Σύριος, Φωτεινή Τιμοθέου, Γιάννης Τομάζος, Χρήστος Τσάβος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Θάνος Φερετζέλης, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Χατζηιωαννίδου. Χορευτές / χορεύτριες Αναστασία Κελέση, Στεφανία Σωτηροπούλου, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης. Μουσικός επί σκηνής Βάιος Πράπας. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green. Στην παράσταση εμφανίζεται η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας


Καζαντζίδης – Υπάρχω

Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τα τραγούδια του θρύλου της μουσικής.

Στέλιος Καζαντζίδης! Ένας μύθος. Ένα όνομα που έμεινε στις καρδιές μας μέσα από το έργο του, αμέτρητα λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσε με ένα εντελώς προσωπικό τρόπο και μια ζωή πλούσια.

Η μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη είναι ένα ταξίδι που βασίζεται στις μοναδικές αφηγήσεις της συζύγου του Βάσως Καζαντζίδη και σε κείμενα του στιχουργού Ηλία Φιλίππου.

Θέατρο: Θέατρο Άλσος

Ερμηνεύουν τα τραγούδια: Πέτρος Ίμβριος, Γιώργος Δασκουλίδης

Σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης


Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 11-17/7/2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *