Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 3-9/4/2025
Τέσσερις νέες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Madre Salonico
Ποιος μιλάει ακόμη τα «λαντίνο», τη μητρική γλώσσα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης; Ποιος τραγουδάει τα σεφαραδίτικα τραγούδια; Η νέα παράσταση μουσικού θεάτρου Madre Salonico, σε κείμενο του διακεκριμένου συγγραφέα Λέοντα A. Ναρ, φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ένα έργο σε μια γλώσσα που χάνεται, επενδεδυμένο με τα τραγούδια των εβραϊκών κοινοτήτων της λεκάνης της Μεσογείου, που συνδέει το παρόν με το παρελθόν ως μια χειρονομία μνήμης.
Κεντρικοί ήρωες του έργου είναι o Ιντό, μετανάστης τρίτης γενιάς που ζει στη Νέα Υόρκη, και η Ζάνα, η γιαγιά του, διάσημη κάποτε τραγουδίστρια. Οι δυο τους μοιράζονται τα βιώματα, τις αναμνήσεις και τους προβληματισμούς τους, με έμφαση στην ιστορική διαδρομή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που είναι ταυτισμένη με τη συλλογική μνήμη της πόλης. Γιαγιά και εγγονός ανακαλούν μνήμες, η Ζάνα αναπολεί τις επιτυχίες της ως τραγουδίστρια ερμηνεύοντας σεφαραδίτικα τραγούδια στη σκηνή, ενώ αναζητά παράλληλα τον παιδικό της έρωτα που επιβίωσε από τον θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα.
Της Άρνης το Νερό και άλλα μουσικά μονόπρακτα
Ο Σταύρος Σιόλας ερμηνευτής,ηθοποιός και συνθέτης έρχεται στο θέατρο τέχνης αξιοποιώντας και τις τρεις του ιδιότητες για να στήσει μια μουσικοθεατρική παράσταση με μουσικές και τραγούδια που έχει γράψει για το θέατρο, μελοποιημένα ποιήματα αλλά και γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας του δοσμένα και αυτά με θεατρική ατμόσφαιρα.
Σκηνική δράση, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, θεατρικοί μονόλογοι του Γεωργίου Βιζυηνού, του Γιώργου Σεβαστίκογλου, του Χρήστου Μπουλώτη, του Μπρέχτ κ.α. είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την παράσταση.
Σημαντικό ρόλο στην παράσταση θα παίξει και η παρουσία της ηθοποιού Λένας Ουζουνίδου, και της πολυτάλαντης Ιωάννας Λέκκα μέσα από την πρόζα και το τραγούδι που θα μοιραστούν με τον Σταυρό Σιόλα αλλά και τον νεαρό ηθοποιό και τραγουδιστή Νίκο Ψημίτη.
Ο Θεός Των Σκουπιδιών
Στάχτη
Παντού στάχτη.
Χιονίζει στάχτη.
Οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει ένα ακμαίο παρελθόν, οποιαδήποτε ανάμνηση τεχνολογικής, οικονομικής ή πολιτισμικής προόδου, έχει παντελώς σβηστεί από την μνήμη αυτού του τόπου.
Γύρω μας μονάχα ερείπια.
Η ανθρωπότητα όπως την γνωρίζανε κάποτε, έχει οριστικά πεθάνει.
Μοναδικό νόημα της ζωής, η παράταση της επιβίωσης.
Κτίρια κατεστραμμένα, μαγαζιά λιντσαρισμένα, οχήματα παρατημένα.
Βρισκόμαστε μετά την αποκάλυψη…
Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι
Ένας Ηλίθιος σημερινός, αληθινός, που ζει ανάμεσά μας κι ασκείται καθημερινά να εκφράζεται με ορθό λόγο και ν’ αγαπάει άνευ όρων.
Και μπορείς να τον καλέσεις κι εσύ. Να βοηθήσει σε κάποιο πρόβλημα, να συμφιλιώσει μια σχέση, να λύσετε έναν κόμπο, να στοχαστείτε, να ασκηθείτε μαζί. Στα αστεία, στα σοβαρά, στα δύσκολα, στα ωραία. Να γίνει ο προβληματολόγος σου, που λέγαμε παιδιά. Στην ασκητική του πώς να γίνουμε Ηλίθιοι του Ντοστογιέφσκι. Και να μάθουμε να ζούμε πιο ελεύθεροι και αγαθοί μαζί. Όλοι οι άνθρωποι, όλα τα πλάσματα, όλες οι ψυχές. Αφού αυτό είναι το νόημα. Η ευτυχία στη συνύπαρξη. Ή ό,τι θες εσύ.
Κι ο Ηλίθιος αυτός ζει κι αναπνέει κανονικά, δύο χρόνια και βάλε, σαν από πάντα, 24/7. Προσφέρει την ποίηση, τις γνώσεις, τον μόχθο και τους στοχασμούς. Εργάζεται ως καλλιτέχνης, παιδαγωγός, προπονητής, κασκαντέρ, ανιματέρ. Ή ό,τι χρειαστείς. Είναι ένας συνοδοιπόρος. Ένας φίλος σου από το μέλλον άνευ όρων. Γνωρίζεται με όλο τον κόσμο στον ενικό, κάνει κοινωνικές δράσεις και παρεμβάσεις σε καταστάσεις, από λαμπερά βραβεία και χορηγούμενες εκδηλώσεις μέχρι δίκες για την καταδυνάστευση της φύσης, της χώρας, της ζωής. Να βρει το δίκαιο φωνή και λογική. Με κοστούμι ή με παντόφλες ή με γαλότσες ή όπως χρειαστεί.
Και κάπως έτσι ο Ηλίθιος αυτός δίνει το τηλέφωνό του χωρίς δεύτερη σκέψη, με πίστη και υπομονή. Κι όσα υπόσχεται τα πραγματοποιεί.
Και να θυμάστε, Ηλίθιο τον έλεγαν οι άλλοι.
Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 27/3-2/4/2025