Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 6-12/6/2024
Πέντε νέες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.
Oι τρεις αδελφές
Οι τελειόφοιτοι της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν μια αντισυμβατική προσέγγιση του αριστουργήματος του Άντον Τσέχωφ, «Τρεις αδελφές». Δύο χρόνια μελέτης, αμέτρητων αυτοσχεδιασμών, πολύωρων σκηνικών δοκιμών, σύνθεσης κειμένων, σύνθεσης και εκμάθησης τραγουδιών, συμπυκνώνονται σε μια πολυεπίπεδη σκηνική ανάγνωση του έργου, όπου ο προσωπικός λόγος εναλλάσσεται με τον δημόσιο και οι πρωτότυπες σκηνές του έργου αναδομούνται μέσα από την εναλλαγή κλασικής δραματοποίησης και χορικής αφήγησης. Τα όρια χάνονται, το φανταστικό επεμβαίνει στο πραγματικό, όταν τα πάθη, οι επιθυμίες, οι ατέρμονες ονειροπολήσεις, η δίψα για μια ουσιαστική και πλούσια ζωή και η αναπόφευκτη απελπισία, παύουν να αφορούν αποκλειστικά τους ήρωες του έργου και διαχέονται σε όλη την ομάδα των ηθοποιών.
Όπως ο Τσέχωφ εξετάζει στο μικροσκόπιο τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς δημιουργώντας ποίηση από το ευτελές, έτσι και η ομάδα ηθοποιών της παράστασης ιχνηλατεί στο θεατρικό κείμενο τα μεγάλα και σημαντικά, αυτά που δοξάζουν την ανθρώπινη φύση, και εμπνέεται δημιουργώντας έναν πλούτο ποιητικών στιγμών, βάλσαμο στη σύγχρονη ζοφερή πραγματικότητα.
Θέατρο: Μέγαρο Μουσικής
Πρωταγωνιστούν: Καλλιόπη Ανταμπούφη, Άρτεμις Βαλτζάκη, Δανάη Γεωργούλα, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μαργαρίτα Κλάγκου, Κονδυλία Κωνσταντελάκη, Θωμάς Μακρυγιάννης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Νάντια Μπαϊμπά, Άγγελος Παππάς, Σόλωνας Πετρακόπουλος, Πέτρος Πίγκας, Αλεξάνδρα Ρουβέλα, Πέννυ Σακελλαριάδη, Γιάννης Σιάμπαλιας, Αλίνα Τσιαμπούλα, Γιώτα Χνάρη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Οι μύθοι του Αισώπου
Χειροποίητες μαριονέτες 60cm έως 90cm, γνωστοί ηθοποιοί που χαρίζουν τις φωνές τους, πλούσια σκηνικά γέλιο και μηνύματα για μικρούς και μεγάλους από τον μοναδικό Αίσωπο!
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ταυτιστεί έστω και μία φορά με τον τεμπέλη τζίτζικα ή το εργατικό μυρμήγκι; Τέσσερις μύθοι του Αισώπου που με την απλότητα τους έχουν την ικανότητα να συγκινήσουν, να ψυχαγωγήσουν και να διδάξουν, ειδικά τους μικρούς μας φίλους, την αλήθεια πάντα με χαμόγελο.
Θέατρο: Μαριονέτας Γκότση
Με τις φωνές των: Θανάση Τσαλταμπάση, Αποστόλη Τότσικα, Μαρίλια Νομικού, Παναγιώτα Μωυσιάδου, Νικήτας Αναστόπουλος, Νικόλας Γκότσης, Λένα Δεναξά.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Γκότσης
Ο Θρύλος της Μουλάν
Η ηρωίδα Μουλάν είναι μία νέα γυναίκα η οποία, εν καιρώ πολέμου, μεταμφιέζεται σε άνδρα και πάει στο στρατό στη θέση του πατέρα της που δεν θα τα κατάφερνε στη μάχη, παραβαίνοντας τον άδικο νόμο που τιμωρεί τα κορίτσια που συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Μουλάν πολεμάει με θάρρος και αυταπάρνηση στις μάχες, αποκρύπτοντας την πραγματική της ταυτότητα, και με το πρωτοποριακό μυαλό και τις πολεμικές της ικανότητες προσφέρει τη μεγάλη νίκη στην πατρίδα της. «Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν» είναι η θρυλική αφήγηση για μια γυναίκα που εναντιώνεται στους νόμους και τις παραδόσεις.
Θέατρο: Περιοδεία
Πρωταγωνιστούν: Λυδία Σγουράκη, Αντώνης Αντωνάκος, Γιάννης Τσότσος, Στρατής Νταλαγιώργος, Χρήστος Σωνάκης, Θεοδώρα Κοκκινίδη, Χρόνης Στρίκος Ελένη Φανδρίδου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Άτιτλον
Ένα αόρατο χέρι ζωγραφίζει και τα φαντάσματα του δημιουργού παίρνουν σάρκα και οστά. Σε έναν στοιχειωμένο τόπο σύγκρουσης, παραμένει ένας απλός θεατής. Ο πίνακας που σταδιακά εμφανίζεται σε τρισδιάστατη μορφή, απαθανατίζεται μέσα σε ένα λευκό καμβά. Οι διαστρεβλωμένες φιγούρες που γεννιούνται αφήνουν πίσω τα ίχνη και το αποτύπωμα της διαδρομής τους τεκμηριόντας στο χώρο του καμβά μια ιστορία που οδεύει από την αρχή προς το τέλος της. Σαν ένα ακατανόητο χάος που, όπως η ίδια η φύση, δημιουργεί τάξη.
Μία παραστατική αλληγορία για την οικουμενική ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί διαμέσου του σώματος, του οποίου η μνήμη, και το οποίο ως μνήμη, είναι καταδικασμένο πάντα να επιστρέφει στις πληγές που νομίζει ότι έχει ξεχάσει.
Θέατρο: Σύγχρονο Θέατρο
Πρωταγωνιστούν: Μούσα | Ξένια Σταθούλη, Νάρκισσος | Παύλος Λυκούδης, Χάος | Νίκος Τσόλης, Έρως | Ορέστης Αλεξιάδης, Χορός: Ξένια Ταμπούρλου, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Klaus Shehaj, Ειρήνη Δαμιανίδου
Σκηνοθεσία: Αντωνία Οικονόμου
Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο
Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Τι έγινε στο νησάκι Ρω από το 1927 μέχρι το 1961; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Ποιος βγάζει αυτά τα ανέκδοτα; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο των Θηλυκοτήτων» του χθες που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα.
Θέατρο: Πλύφα
Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 30/5-5/6/2024